Eigenaarschap

Als ouders met hun kind in mijn praktijk komen voor het kennismakingsgesprek, dan gaat het in eerste instantie over het gedrag wat hun kind laat zien. Hun kind is bijvoorbeeld snel extreem boos. Of slaapt niet. Of eet amper. Of heeft zich teruggetrokken en lijkt apathisch. Of pest, of wordt gepest. Er is zorg, over dit gedrag, over hoe het met hun kind gaat. Vaak zijn er al diverse gesprekken op school geweest en is er meer nodig.

Dat ‘meer’, daarvoor komen ze bij mij. Aan mij de mooie uitdaging om met het kind op ontdekkingstocht te gaan. Zo benoem ik het ook. Ik vertel dat dit geen garage is en ik geen monteur ben. ‘Er is niks mis met jou.’ Die boodschap is essentieel. Na het kennismakingsgesprek en de intakeprocedure start het coaching-traject.

Een kwaliteiten-onderzoek doe ik als eerste want dit geeft mij heel veel informatie. Hoe denkt deze persoon over zichzelf? Ondertussen kan ik vragen stellen, verhelderingsvragen, verdiepingsvragen, en het praten gaat vanzelf. Ik luister, ik observeer, ik bevraag. Aan het eind van het kwaliteiten-onderzoek is er een verwerking en ook dit geeft mij informatie. Na dit eerste gesprek is er een heldere hulpvraag, of hulpvragen, van het kind zelf. ‘Wat zou je willen oefenen bij mij?’

In contact met deze, al aanwezige!, kwaliteiten komt er ook een andere energie vrij. Van ‘probleem’ naar ‘onderzoek’.

Een meisje van 9, A, was ‘onhandelbaar’ zowel op school als thuis. Ook in mijn praktijkruimte zag ik haar grenzeloosheid. Een balspel? De bal vloog doelgericht naar de materialenkast, of het raam, of mijn hoofd…. Een tekening die ze maakte, gaf aan dat er zoveel boosheid in haar aanwezig was, ze kón niet anders dan dit gedrag laten zien. ‘Help mij, zie mij, hoor mij!’ zegt dit gedrag. In het traject van A waren de kwaliteiten die ze bij zichzelf had gekozen leidend. ‘Wat goed, zie je dat je nu (kwaliteit) hebt gebruikt?’

Bewustwording van alles jij zelf al in huis hebt, is een belangrijk onderdeel van alle coachingtrajecten. Je bent heel goed in staat je eigen problemen aan te pakken, jouw reacties te kiezen. Waar heb je invloed op, en waarop heb je geen invloed? Waar ben jij de eigenaar van? Welke kwaliteit kun je bewust inzetten? Een mooi proces, deze bewustwording. Vervolgens ga je dit bewust oefenen in je eigen leven en tijdens de coaching terugkoppelen. Wat lukt er al, en wat nog meer? Wat heeft nog aandacht nodig?

Dit alles hielp A, en daarnaast had ik op internet mandala’s gevonden: dierenvormen, die na inkleuring prachtig waren. (De ‘gewone’ mandala’s die ik in een boek heb staan, vond zij ‘stom en saai’) Het mandala-kleur-proces brengt je terug bij jouw eigen rust. Ook bij A werkte het supergoed! In gesprek met school konden de mandala’s daar ook worden ingezet. Een afgesproken aantal minuten aan het werk zijn, dan 5 minuten aan de mandala werken, dan verder aan het schoolwerk. Met een kleurenklokje op haar tafel kon ze dat zélf regelen, en het eigenaarschap leidde tot rust en verantwoordelijk gedrag. A werd gezien en gehoord en ze had ervaren wat haar eigen invloed daarop was. Ze werd zich steeds meer bewust van haar kwaliteiten en hoe die een situatie konden beïnvloeden. Positief beïnvloeden. Ze was trots op zichzelf. Ze genoot van de complimenten. Ze had invloed op haar eigen rust. Zo mooi!

Het ervaren van eigenaarschap is cruciaal in het proces van persoonlijke groei. Jouw lef komt naar boven, en je zet stappen die eerst ondenkbaar en te spannend leken. Je ervaart dat jij het doet en kan! Je groeit en bloeit!

Advertentie

Auteur: Marjolein Kars-Hartog

www.dezoncoaching.nl instagram: @de.zon.coaching

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: