Opruimen

Het is vakantie-tijd. Tijd om op te ruimen! Vooruitgeschoven voornemens waarmaken om nu eens goed alles uit te zoeken, te ordenen en veel, heel veel weg te doen. Naar de kledingbak, de kringloop, de stort. Heerlijk!

Spullen kunnen lang gewoon staan waar ze staan. Op een onlogische plek wellicht, maar je went er aan dat het daar staat en loopt er omheen. Er komen nieuwe spullen bij, die ook weer ergens worden neergezet. Als er bezoek komt, schuif je met je voet wat dingen een beetje aan de kant zodat het minder opvalt. Een ander merkt er amper iets van.

Ik kan er lang tegenaan hikken, maar als ik eenmaal begonnen ben, geniet ik ervan. Een rol vuilniszakken, een paar dozen, een dosis arbeidsvitamine uit de boxen en gaan! Ineens lukt het me! Aan de slag met leeghalen, sorteren, en schoonmaken. De dingen die mogen blijven kunnen nu netjes opgeruimd op een legere plank en de andere zaken gaan in elk geval het huis uit. Een glimlach is er ook, bij de herinneringen die ik tegenkom, oude foto’s, toch even dat album nog even doorbladeren. Etiketten maak ik, voor op de ruggen van de foto-albums, zodat ik bij een volgende vraag naar een foto uit het verleden er zo bij kan komen. Het wordt leger en leger, en zo heerlijk opgeruimd! De kamer die klaar is loop ik later die dag binnen, gewoon om even te genieten van de ruimte en rust die het uitstraalt.

In je hoofd werkt het eigenlijk net zo. Het kan in je hoofd een chaos zijn, een rommeltje, je hebt het amper in de gaten. Je bent wel moe, dat merk je. Het overzicht? Heb je dat nog? Kost het steeds meer moeite om je te herinneren wat je echt moest onthouden? Ook je hoofd knapt lekker op na een goede opruimactie! Een coach kan je daar goed bij helpen. Het visualiseren van jouw volle hoofd, en daar structuur in aanbrengen is een hele fijne manier die je daarna ook goed zelf kan toepassen. Ik pas het geregeld ook op mezelf toe. Wat spookt er rond? Waar word ik moe van? Waar heb ik last van? Wat is er nodig om op dat gebied ‘op te ruimen’? Wat kan afgesloten worden, losgelaten, lichter gemaakt? Soms is het nodig die ene gebeurtenis uit het verleden, die nog altijd hardnekkig opspeelt op onverwachte momenten, aan te pakken. In de ogen te kijken, van alle kanten te bekijken. Pas als je het goed hebt vastgehouden, kun je het loslaten. Echt loslaten.

Loslaten is in de ogen kijken, van alle kanten bekijken en daarna afsluiten. Het is nu opgeruimd, echt opgeruimd.

En wat een ruimte en rust komt er dan vrij! Het is zo fijn om dat te ervaren!

Advertentie

Auteur: Marjolein Kars-Hartog

www.dezoncoaching.nl instagram: @de.zon.coaching

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: