Gedachten Kracht

Doe ik het wel goed? Ben ik wel goed genoeg? Iedereen doet wel aardig, maar is het wel echt – vast niet? Lukt het me wel? Het lukt me niet! Ik ben stom! Ik hoor er niet bij! Ik kan het niet! Iedereen kan het behalve ik! Ik zie er niet uit!

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Iedereen zal een of meerdere gedachten herkennen lijkt me, en zich kunnen herinneren wanneer dit heel sterk was. Of je zit er middenin en het is er de hele tijd, deze ‘ stemmen’ die jou ontkrachten en ook lam kunnen leggen. Je komt tot niks, je stopt met in actie zijn want het is toch fout wat je doet, je trekt je terug en dat is het dan. Anderen kunnen er niet meer bij komen, niet meer bij jou komen, en hoe meer ze jou willen overtuigen, hoe meer jij toch echt zeker weet dat wat JIJ denkt de waarheid is.

Gedachten Kracht, de kracht van de gedachten. Het is heel interessant om te onderzoeken en nuttig ook. Want je ontdekt dat jij zélf degene bent die deze gedachten aanstuurt, laat groeien, belangrijk laat zijn.

Confronterend? Ja zeker. Het toont aan dat het tijd is om in actie te komen. Hoe pak je dit aan? Hoe doe je dit daarna dan thuis? Wat doe je als het even niet lukt? Wat kun je doen als je uit je kracht bent? Met behulp van een coach kun je dit trainen. Een coach staat naast jou en kijkt met jou naar de denkpatronen.

Ik noem het ‘je gedachten-spier trainen’ als ik in mijn praktijk jongeren hiermee begeleid. Zoals je met een sport training je spieren in je lijf traint en sterker maakt, zo kun je ook je gedachten-spier trainen en sterker maken. Makkelijk? Nee. De vertrouwde oude patronen liggen op de loer en nemen het weer over zodra je stopt met je training. Het vergt geduld, ook van je omgeving, en bemoediging. Het zien van kleine stappen, kleine verschuivingen is belangrijk; elke kleine stap is een beweging.

De successen vieren, je positieve gedachten-kracht groeit, het wordt steeds natuurlijker om je negatieve gedachten om te denken naar positieve gedachten.

Dit alles wil niet zeggen dat je je nooit meer rot en ellendig zal voelen – dat hoort soms nu eenmaal bij het leven. Maar wat het wél wil zeggen, is dat je er niet meer in hoeft te blijven hangen. Je kan het zélf genereren, aandacht geven, en bovenal je heel erg bewust zijn van de gedachten die er in je hoofd spoken. Ruimte voor opklaringen in dat hoofd!

Advertentie

Auteur: Marjolein Kars-Hartog

www.dezoncoaching.nl instagram: @de.zon.coaching

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: